Afisiona
Activitat física durant l'embaràs, si o no?
Es pot fer exercici durant l’embaràs?
En tenir el consentiment del metge, la futura mare pot acudir a un centre o gimnàs amb personal especialitzat en activitats físiques, condicionament físic, monitoritzades o personalitzades per a la dona durant l'embaràs; en la qual s'inclogui una valoració física prèvia de la postura, coneguin l'historial mèdic obstètric i l’estat de salut general de la mare, per conèixer els objectius, descartar contraindicacions i iniciar un entrenament supervisat.
Segons la guia Americana (The American College of Obstetricians and Gynecologists, 2015) el realment perillós durant la gestació és el sedentarisme, sent la mare responsable de programar la salut del futur nadó.
L'activitat física es pot iniciar amb una freqüència de 3 vegades per setmana i progressar a 4 vegades per setmana. Incloure exercicis de tipus aeròbics amb sessions de màxim 30 min, depenent del tipus de mare. Treballar sota una intensitat amb un rang apropiat de FC o RPE +/- 140-160 pulsacions per minut, o que la mare pugui mantenir una conversa mentre s'exercita. Es pot organitzar en escalfament i auto-massatge, treball aeròbic, treball de postura, core i sòl pèlvic, estiraments i exercicis específics de part, en intervals de 10-15min amb descansos. S'han de treballar amb pes o resistència de baix impacte usant grans grups musculars, per preparar el cos de la mare als esforços que farà amb el pes del nadó, sempre prestant la correcta atenció al perineu.

Per què fer exercici durant l’embaràs?
● Pot fer més suportable el dia a dia.
● Pot reduir l'estrès matern.
● Pot ajudar a controlar l'augment de pes gestacional (de mare i nadó).
● Prevenir dolors múscul esquelètics.
● Pot reduir el risc de patir trastorns com la diabetis i/o preclampsia (hipertensió arterial) gestacional.
● Pot fer la primera etapa del part més curta i reduir la possibilitat de cesàries.
● L'activitat física serveix per formar una bona placenta, la qual és el principal mitjà de comunicació de la mare amb el nadó.
Activitats segures durant l'embaràs
Caminar, nedar, bicicleta estàtica, aerobics de baix impacte, ioga i pilates modificats, córrer, esport amb raquetes, entrenament amb peses, activitats a l'aigua i entrenament específic per a embarassades.
Activitats a evitar durant l'embaràs
Esports de contacte, d'alt risc de traumatisme abdominal, submarinisme, paracaigudisme, hot ioga i hot pilates, exercicis en posició supina per més de 3 min, entrenament a més de 2000m alçada, elevació de càrregues major a submàxima...
Per més informació pots venir al nostre centre, Afisiona, on tenim fisioterapeutes especialistes en Sòl Pelvià, i especialistes en activitat física durant l'embaràs.