top of page
  • Writer's pictureAfisiona

ÉS BO EMBENAR-SE ELS TURMELLS PER PRACTICAR ESPORT?


Hi ha molts entrenadors d’equips infantils en esports com futbol, basquet, volei... que fan embenats als turmells dels seus jugadors per evitar lesions i poder rendir més en el partit. En el cas dels adults, el dubte que sorgeix és com fer-se l’embenat,

¿Per què serveix aplicar un embenat per practicar esport? El principal benefici és que un embenat aplicat correctament brinda estabilitat del turmell (o de l’articulació embenada) i pot alliberar-te de lesions comuns.

L’embenat fa de força del múscul, és a dir, substitueix la força que ha de fer el múscul per mantenir aquella articulació estable, per tenir més força al fer un moviment, per mantenir l’articulació al seu lloc en moviments bruscos i ràpids...

Això comporta que si cada vegada que has de fer esport o fer grans esforços, t’embenes, estàs tornant ganduls els teus músculs.


Per tant, és bo embenar-te els turmells per practicar esport? Sí i no! És un tema en controvèrsia.


NO:

- si sempre realitzes embenats i durant els entrenaments no realitzes preparació física, ja que el que estàs fent és creant una dependència al embenat, de manera que el dia que no portes embenat és més probable lesionar-te i crear una inseguretat sobre el rendiment.

SÍ:

- si aquests embenats te’ls poses quan tens una lleugera molèstia per evitar que aquesta augmenti, o que aquesta generi alguna lesió.

- si en els entrenaments realitzes un treball físic apart de les tècniques o tàctiques de l’esport en practiques.Recomanacions per evitar lesions en l’esport: -Dedica un temps a l’escalfament i mobilitat, ja que encara que es tracti de fer esport de manera amateur o professional les lesions poden ser les mateixes.

-Al finalitzar l’esport deixa que el cos torni a la calma, i posteriorment realitza alguns exercicis d’estiraments de manera suau, progressiva i sense dolor.

- Si pateixes una torçada de turmell, deixa de jugar d’immediat. Encara si el dolor desapareix després d’alguns minuts, un turmell torçat requereix de repòs per recuperar-se correctament i per complet.


Com a conclusió podem extreure que estem en contra amb aquesta pràctica d’embenar-se els turmells de manera rutinària, llevat que tinguis una lesió. Sobretot en esportistes joves per diverses raons: - Si no es realitza correctament l’embenat pot causar les seves pròpies lesions. - Cal coneixement sanitari, ja que el tipus de lesió influeix en la forma de l’embenat.

-I finalment, i el més important, estàs debilitant la força de l’articulació.


Si tens molèsties o dolor consulta’ns abans de fer-te embenats i poder empitjorar l’articulació.


Si no tens dolor, però vols reforçar l’articulació pregunta quins exercicis són els més recomanats.

0 comments

Recent Posts

See All

Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria. L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millora

bottom of page