top of page
  • Writer's pictureAfisiona

LESIONS CARACTERISTIQUES PER CALÇAT D’HIVERN!

En una publicació anterior (Cuida el teu cos, cuida el teu calçat!) es parla de les característiques del calçat per evitar dolor i lesions d’extremitats inferiors i que hi ha dolors que apareixen segons l’estació de l’any pel tipus de calçat que s’utilitza, però també pels esports que es realitzen durant aquesta estació.

A l’hivern, amb el fred i la neu, s’usa calçat més tapat com botins i botes, que arriben fins a mitja cama o per sobre del turmell. És calçat amb més gruix per protegir els peus del fred de l’ambient. Tant el peu com el turmell queden més agafats, protegint de possibles torçades de peu mentre caminem.

En cas de fer esports d’hivern com l’esquí o l’snowboard, també es troba aquesta estabilitat en el calçat, però el que succeeix és que és un calçat rígid. El peu dins la bota no té moviment, per això la forma de caminar quan es porten les botes d’esquiar és tant característica, perquè no permet un moviment adequat de l’extremitat.

Com a conseqüència poden aparèixer dolors per aquestes compensacions de postura (dolor d’esquena, dolor pèlvic, dolor de genolls...), debilitats musculars a peu i cama (si es realitza amb freqüència), inflamacions articulars...

Pel contrari, podria ser que no aparegués cap tipus de dolor mentre es porta el calçat. Cal ficar-hi atenció quan es treu aquesta bota rígida que no permet el moviment, continuem caminant, i és llavors quan també poden aparèixer dolors. Ja que es passa de no moure el peu, a moure’l més naturalment. Si la musculatura no està treballada i equilibrada, la reacció que es tindrà davant un terreny irregular o qualsevol obstacle pel carrer pot provocar sobrecàrregues, esquinços, fascitis plantars... per la tensió acumulada.Et proposem una prova: posa’t de peu. Flexiona un genoll, quedant-te a peu coix. Et tremola el peu a l’intentar mantenir l’equilibri?

Treu el calçat i fes el mateix descalç/a, encara es costa més mantenir-te quiet/a?

Probablement cal treballar la musculatura i l’equilibri per mantenir el cos més estable, i així prevenir lesions.

Consulta amb fisioterapeutes quins són els exercicis més adequats pel teu cos, segons les activitats i esports que realitzes.

0 comments

Recent Posts

See All

Vols millorar el teu rendiment esportiu?

Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria. L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millora

bottom of page