• Afisiona

SAPS QUÈ ÉS LA HIPERLORDOSIS LUMBAR?

En condicions normals, la columna vertebral vista de perfil, no és vertical. Sinó que te formes corbes cap endavant (cifosi) a la zona dorsal, i corbes cap enrere (lordosi) a la zona cervical i lumbar.

La columna lumbar està formada per 5 vèrtebres (L1 –L5). Aquestes vèrtebres són més grans que les que es troben a la regió cervical i dorsal, ja que la seva funció principal és donar suport, amortiment i distribució de la càrrega de pes.

La hiperlordosis lumbar, per tant es correspon a l’augment de la curvatura lumbar. Una correcta curvatura és la clau essencial per una bona biomecànica i distribució eficient.

Les principals causes que provoquen aquest augment poden ser internes de la mateixa persona (factors genètics, hiperlaxitud...) o externes (estrès, sedentarisme...).

Alguns exemples: -Estrès: el cansament físic i mental, fa que el cos mantingui una postura inadequada, repercutint sobre la corba lumbar. -Factors genètics i alteracions congènites. - Sedentarisme: el cos està fet per moure’s, i les corbes de l’esquena signifiquen mobilitat, dinamisme. La falta d’activitat del cos, estar diverses hores seguides assegut, en definitiva la falta de moviment, pot portar a modificacions en la corba lumbar, juntament amb la resta de columna. - Trastorns posturals. -Hipotonia muscular. La falta d’un bon to a la musculatura de l’esquena, pot provocar desequilibris de força muscular i forçar la postura. -Hiperlaxitud. Com per exemple, noies que practiquen gimnàstica rítmica, que disposen de més arc de moviment. -Peus plans i alteració de la biomecànica de caminar. El fet de portar sabates amb taló alt, força la columna a mantenir una postura hiperlordòtica és a dir; arquejant l’esquena cap enrere, per poder mantenir les cames estirades.


També existeixen situacions temporals, que poden portar a un canvi en la postura com n’és el cas de l’embaràs. A causa del canvi que es produeix a la part anterior del cos, així com el pes de la panxa, porta a realitzar canvis en la postura per ajudar a mantenir més fàcilment l’equilibri a l’estar dret. Després de l’embaràs, sempre que es realitzi un correcte treball pèlvic la posició de la curvatura lumbar “torna al seu lloc”.

0 comments

Recent Posts

See All

Vols millorar el teu rendiment esportiu?

Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria. L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millora