top of page
  • Writer's pictureAfisiona

SAPS QUÈ ÉS LA HIPERLORDOSIS LUMBAR?

En condicions normals, la columna vertebral vista de perfil, no és vertical. Sinó que te formes corbes cap endavant (cifosi) a la zona dorsal, i corbes cap enrere (lordosi) a la zona cervical i lumbar.

La columna lumbar està formada per 5 vèrtebres (L1 –L5). Aquestes vèrtebres són més grans que les que es troben a la regió cervical i dorsal, ja que la seva funció principal és donar suport, amortiment i distribució de la càrrega de pes.

La hiperlordosis lumbar, per tant es correspon a l’augment de la curvatura lumbar. Una correcta curvatura és la clau essencial per una bona biomecànica i distribució eficient.

Les principals causes que provoquen aquest augment poden ser internes de la mateixa persona (factors genètics, hiperlaxitud...) o externes (estrès, sedentarisme...).

Alguns exemples: -Estrès: el cansament físic i mental, fa que el cos mantingui una postura inadequada, repercutint sobre la corba lumbar. -Factors genètics i alteracions congènites. - Sedentarisme: el cos està fet per moure’s, i les corbes de l’esquena signifiquen mobilitat, dinamisme. La falta d’activitat del cos, estar diverses hores seguides assegut, en definitiva la falta de moviment, pot portar a modificacions en la corba lumbar, juntament amb la resta de columna. - Trastorns posturals. -Hipotonia muscular. La falta d’un bon to a la musculatura de l’esquena, pot provocar desequilibris de força muscular i forçar la postura. -Hiperlaxitud. Com per exemple, noies que practiquen gimnàstica rítmica, que disposen de més arc de moviment. -Peus plans i alteració de la biomecànica de caminar. El fet de portar sabates amb taló alt, força la columna a mantenir una postura hiperlordòtica és a dir; arquejant l’esquena cap enrere, per poder mantenir les cames estirades.


També existeixen situacions temporals, que poden portar a un canvi en la postura com n’és el cas de l’embaràs. A causa del canvi que es produeix a la part anterior del cos, així com el pes de la panxa, porta a realitzar canvis en la postura per ajudar a mantenir més fàcilment l’equilibri a l’estar dret. Després de l’embaràs, sempre que es realitzi un correcte treball pèlvic la posició de la curvatura lumbar “torna al seu lloc”.

0 comments

Recent Posts

See All

Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria. L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millora

bottom of page