top of page
  • Writer's pictureAfisiona

Tractament de fisioteràpia i osteopatia per endometriosi

L'endometriosi és una malaltia que afecta les dones i es produeix quan l'endometri, que és el teixit que entapissa l'interior de l'úter, es troba, de manera anòmala, fora de la cavitat uterina i se situa en altres àrees anatòmiques.

L'endometri està constituït per abundants glàndules, així com per vasos arterials i venosos. La seva missió és facilitar la implantació de l'òvul fecundat i permetre el desenvolupament embrionari en els primers moments de la gestació. En el cas que no es produeixi l'embaràs, l'endometri és expulsat a l'exterior de l'úter en forma de sagnat menstrual mensualment.

Amb aquesta malaltia, la dona pateix canvis menstruals en aquells llocs on s'insereix l'endometri, produint hemorràgies cícliques en zones sense possibilitat de sortida a l'exterior. Per això el cúmul crònic de sang és un fet habitual a l'endometriosi, el que provoca dolor, fonamentalment menstrual.

El tractament de fisio i / o osteopatia es centrarà sobretot en els símptomes que pot tenir l'endometriosi com són el dolor pèlvic, disparèunia, dolor a l'evacuació intestinal, inflor abdominal, adherències. En aquest sentit cobra gran importància l'avaluació i tractament del sòl pelvià.

Les persones afectades per endometriosis han passat per cirurgia els queden seqüeles de les operacions abdominals: falta de to pel repòs a nivell de musculatura abdominal i adherències a les zones de la introducció de l'instrumental quirúrgic.

La malaltia té component inflamatori per la qual cosa provoca edema que pot generar tibantor i dolor encontrant-se a nivell abdominal, pubis, sacre i en fons de sac vaginals, la vulva i / o el clítoris poden tenir eritema, a més a nivell del sòl pèlvic podem trobar hipertonia i punts gallets de la seva musculatura.

A aquest nivell podem realitzar drenatge limfàtic manual, tècniques manipulatives suaus a vertebres i abdomen i internes (vagina i recte).

Hi ha estudis que demostren l'efectivitat del TENS com a tractament complementari del dolor pèlvic i la disparèunia profunda, millorant la qualitat de vida a les dones amb endometriosi profunda.

A més actuarem sobre els lligaments de l'úter ja que els seus tensions influeixen sobre les secrecions d'hormones uteroovàriques i l'aportació de sang als òrgans genitals. Haurem normalitzar les males posicions de l'úter provocades per les tensions lligamentoses. Treballar sobre la mobilitat de l'úter, localment i en relació a la resta de vísceres.

A més tractarem a nivell cranial per actuar sobre la hipòfisi, ensenyarem exercicis respiratoris i posturals, hipopressius, exercicis de reeducació propioceptiva del sòl pèlvic, farem massoteràpia i estiraments de la musculatura hipertònica i de les zones d'adherències i us donarem pautes domiciliàries.

Ara que ja saps què és l'endometriosi i quin és el seu tractament, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.
0 comments

Recent Posts

See All

Vols millorar el teu rendiment esportiu?

Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria. L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millora

bottom of page