top of page
  • Writer's pictureAfisiona

Vols millorar el teu rendiment esportiu?


Millora la teva respiració treballant la teva musculatura inspiratòria.


L’entrenament d’aquesta musculatura en persones sanes s’ha demostrat eficaç en la disminució de la fatiga i la dispnea, millorant la capacitat aeròbica i així el rendiment físic en diverses disciplines esportives.


Aquest tipus d’entrenament està agafant més importància en el tractament clínic. Tot i que en gran part s’utilitza en persones amb patologies respiratòries, per controlar els seus símptomes i reduir l’assistència mèdica.


- Per què és important disminuir la fatiga?

Fatiga s’entén com la pèrdua parcial o total de la capacitat d’un múscul per realitzar força durant la contracció, fent que aquesta força no es pugui mantenir durant el temps necessari que es requereix.

Aquesta disminució, en el temps, de força provoca una disminució de la resistència a l’exercici. Un treball muscular augmentat pot produir fatiga, tant de músculs respiratoris com de músculs perifèrics, i com a conseqüència patir lesions.


Un altre factor important en l’exercici físic és el reflex metabòlic de la musculatura respiratòria. Aquest reflex té la funció de repartir oxigen als músculs respiratoris, per garantitzar la ventilació pulmonar i homeòstasis (equilibri general), ja que en un esforç màxim es comprometen tant músculs respiratoris com els locomotors.

És un cúmul de metabòlits (per exemple àcid làctic), en els músculs respiratoris que pot provocar una resposta de limitació de flux sanguini a la musculatura de les extremitats. Aquest fet augmenta la fatiga dels músculs que estan treballant, augmentant la sensació d’esforç, limitant així el rendiment.

Durant exercicis intensos, la musculatura respiratòria pot arribar a utilitzar al voltant d’un 16% de despesa cardíaca, fet que disminueix la quantitat d’oxigen disponible per la musculatura d’extremitats, limitant altre vegada el rendiment.

- Per què cal treballar la musculatura inspiratòria?

El principal objectiu és millorar la capacitat respiratòria, i el rendiment físic. Disminuint la fatiga i la insuficiència respiratòria.

L’entrenament inspiratori enforteix el diafragma, resistint la fatiga muscular i augmentant la força. A més, ajuda a controlar i millorar la freqüència cardíaca i pressió arterial mitja durant l’esforç.


- Com treballar-ho?

Hi ha diversos dispositius que es poden utilitzar: “Inspiratory Pressure Threshold Device”: dispositiu que permet el flux d’aire durant la inspiració sempre que s’aconsegueixi arribar a una certa pressió. Es pot regular el nivell d’esforç que han de realitzar els músculs. “PowerBreathe”: dispositiu que genera resistència a la inspiració. El nivell de càrrega també es regulable, i s’augmenta sempre i quan el temps inspiratori sigui constant i es garanteixi la freqüència respiratòria.


Hiperpnea isocàpnica voluntària: dispositiu on s’augmenta el nivell de ventilació fins a un nivell prèviament determinat en funció de paràmetres respiratoris. Es realitzen períodes de hiperapnea. Es realitza amb poca càrrega però amb llargs períodes.


Si tens dubtes si aquest entrenament pot ser beneficiós per tu, vine a fer una visita i valorarem les teves necessitats.0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page